Hallontryffelpaj



Pajdeg
3 dl mjöl
150 g smör
2 msk florsocker
3 msk kakao
1 äggula
2 tsk kallt vatten

Fyllning
1,5 dl tinade hallon
2 dl vispgrädde
300 g Marabou mjölkchoklad
75 g smör



Rör ihop mjöl och smör till pajdegen.

Blanda i florsocker och kakao.

Häll ner äggulan och vatten och arbeta ihop.

Låt vila kallt i 30 minuter.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant.

Låt vila kallt i 30 minuter.

Grädda pajskalet i 10 minuter i 200 grader.

Mixa hallonen i en mixer till fyllningen.

Värm hallonpurén med grädden i en kastrull så att det blandar sig.
Tag av kastrullen från spisen och blanda ner chokladen.

Rör om tills allt smält.

Klicka ner smöret och rör om allt till en smet.

Häll fyllningen i pajskalet och låt pajen stå kallt över natten.

Mintchokladtårta




100 g smör
100 g After Eight ( 12 st rutor )
2 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
3 msk kakao
1 1/2 tsk bakpulver

Glasyr
150 g After Eight ( 18 st rutor )



Smörj och bröa en form med löstagbar kant.

Smält smöret i en kastrull.
Ta bort kasrullen från värmen innan smöret är helt smält och rör om så att det sista smälter.
Lägg därefter i mintchokladrutorna och låt dessa smälta. Rör om.

Vispa ägg och socker pösigt.

Tillsätt smör- och chokladsmeten.

Blanda mjöl, kakao och bakpulver.

Rör ner blandningen i chokladsmeten.

Häll smeten i formen och grädda i 18 minuter i 175 grader i mitten av ugnen.

Ta ut tårtan och täck den med mintchokladrutorna till glasyren.

Grädda 3 - 5 minuter så att chokladrutorna smälter.

Ta ut tårtan ur ugnen och bred tu den smälta mintchokladen så att den täcker hela tårtan.

Låt svalna och glasyren stelna.

Kassler / Skink - knyten



Allt i ett knyte.
Snabbt gjort och lätt att förbereda så att knytena står klara på plåten, bara att grädda !


4 portioner
4 plattor fryst smördeg
300 g kassler eller skinka
1 krm grovmald svartpeppar
1 purjolök
1 knippe persilja
1 msk smör
1/4 tsk salt
100 - 150 g ost som du tycker om, tex mozzarella eller fårost
1 ägg till pensling


Ta fram och tina smördegsplattorna.

Skär kasslern/skinkan i så tjocka bitar som du vill ha - ca 1 - 1,5 cm tjocka.

Strimla purjolök fint och hacka persiljan.
Smörfräs i stekpanna någon minut.

Kavla ut smördegen till kvadrater och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Lägg kassler/skinkan mitt på kvadraterna och lägg på purjolök/persiljeblandningen.
Lägg ost överst.

Dra ihop deghörnorna och nyp ihop.
Se till att det inte blir något hål i degen för då rinner osten ut på plåten och knytena blir degiga.

Pensla knytena med uppvispat ägg och grädda ca 15 minuter i 200 grader.



Jordnötspinnar




6 dl mjöl
1 dl socker
150 g smör
1/2 dl jordnötssmör
1 ägg

Garnering
100 g mörk choklad
1/2 dl grovt hackade jordnötter



Kör mjöl och socker i en matberedare.

Skär smöret i mindre bitar och tillsätt.

Tillsätt jordnötssmöret medans beredaren r igång.

Kör tills allt är finfördelat.

Vispa ägget med en gaffel och hll i beredaren och arbeta samman degen.

Tryck ut degen i en liten långpanna.

Grädda i 10 - 15 minuer i 200 grader.

Skär kakan i stänger medan den är varm och låt svalna på plåten.

Smält chokladen och ringla över kakorna och strö över nötterna.

Tips !
Du kan breda jordgubbssylt på hälften av kakorna - på den chokladfria sidan.
Lägg ihop med de resterande kakorna.



Min kommentar till pinnarna :

Jag körde inte "degen" i en matberedare utan körde med fingrarna - gick lika bra !

Kärleksmums !





4 ägg
6 dl socker
300 g smör
9 dl mjöl
4 msk kakao
5 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk

Glasyr
120 g smör
8 msk kallt kaffe
7 dl florsocker
2 msk kakao
4 tsk vaniljsocker



Vispa ägg och socker poröst.

Smält smöret och häll i ägg och sockerblandningen.

Blanda i mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och rör ihop.

Rör i mjölken.

Häll i smeten i en stor långpanna med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader i ca 30-40 minuter.

Låt kakan svalna.

Smält smöret till glasyren.

Häll smöret över kaffet och rör om.

Blanda florsocker, kakao och vaniljsocker och blanda i smör och kaffeblandningen.

Bred glasyren över den avsvalnade kakan och strö över kokosflingor.

Limefräsch cheescake






Denna cheescake görs utan ugn !


150 g smör

300 g bondkakor


Limekräm

2 limer

300 g krämig färskost - tex philadelphia

4 dl vispgrädde

3 - 4 msk florsocker


Garnering

2 dl konc hallon / jordgubbssaft

1 dl gelésocker multi



Smält smöret.

Krossa kakorna fint och blanda med smöret.
Tryck ut massan i ett jämt lager i en liten långpanna.
Låt stå kallt så att bottnen stelnar.

Riv skalet av limen och pressa ur saften.

Rör färskosten mjuk och blanda med limeskal och saft.

Vispa grädden.

Rör grädde, florsocker och ost.

Bred ut på kakbottnen och ställ kallt igen.

Koka saft och gelésocker till gelé enligt beskrivningen på förpackningen.
Låt svalna.

Häll blandningen över kakan och låt stelna.


Kommentar till caken :

Låt kakan stå ett bra tag innan du skär kakan i rutor och serverar !


RSS 2.0