Färsbiffar med vitkål !





Antal personer : 4

500 g köttfärs
1 ägg
4 skivor finstrimlat bacon
1 gul lök, skalad och riven
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl gräddfil
smör till stekning

Vitkål
0,5 litet kålhuvud
2 st gula lökar i klyftor
2 msk mörk sirap
salt och peppar
soya efter smak


Blanda alla ingredienser till biffarna utom smöret i en bunke.

Knåda ihop färsen tills den är smidig. Forma till 16 biffar.

Smält smöret i en stekpanna. Lägg i färsbiffarna och stek dem gyllenbruna på båda sidor.

Sätt på ett lättsaltat vatten i en kastrull och låt det koka upp.

Tärna kålen i små bitar och lägg ner de i det kokande vattnet.
När kålen blivit mjuk: häll av vattnet.
Lägg upp den förvällda kålen på en ren handduk eller papper.

Smält smöret i en stekpanna.
Stek löken mjuk och lägg i kålen.

Blanda i salt, peppar och sirap och min personliga touth : kinesisk soya.


Mosbullar




30 st



50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
2 krm salt
6 msk vit sirap
8 dl mjöl

Fyllning
1 ½ - 2 dl äppelmos
2 tsk vaniljsocker

Garnering
pärlsocker eller mandel




Smula jästen i en degbunke.

Smält smöret och häll på mjölken.

Häll smör / mjölken över jästen och rör tills all jäst löst sig.

Tillsätt salt och sirap.

Blanda i mjölet lite i taget antingen för hand eller med maskin.

Klicka ut degen i bullformar och ställ på en plåt.
Gör en grop i mitten av bullen.

Smaksätt äppelmoset med vaniljsockret och lägg i äppelmos i gropen på bullarna.

Låt jäsa utan bakduk i 40 minuter då fylllningen är kladdig.

Pensla ev bullarna med uppvispat ägg.

Strö över pärlsocker eller hackad mandel.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.

Ta ut och låt svalna på galler utan duk.

Bullarna går jättebra att frysa !!!




                 



Bild 1 : bullar innan jäsning
Bild 2 : bullar penslade med ägg och garnerade med pärlsocker och ska in i ugnen


Kladdkaka i kastrull





100 g smör
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 ägg
1 1/2 dl mjöl



Smält smöret i en kastrull.
Ta kastrullen från spisen.

Tillsätt socker, vaniljsocker, salt och kakao och rör om.

Rör ner äggen, 1 i taget.

Tillsätt mjölet och rör om ordentligt.

Häll i smeten i en form och grädda i 200 grader i ca 20 minuter.

Ananaskaka





smör till formen

1 burk anansskivor, ca 4-5 st

1/2 - 1 dl socker

125 g smör

2 dl socker

2 ägg

2 1/2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1/2 dl ananasjuice



Täck botten på en form med bakplåtspapper - med avtagbar kant.


Smörj papperet och formens kanter med smör.


Låt ananasen rinna av - glöm inte att du ska ha lite ananasjuice.


Strö socker i botten på formen.


Lägg ananasskivor eller som jag ; del anansskivorna i bitar - och lägg i sockret.


Rör smör och socker.


Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning.


Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner växelvis med ananasjuicen.


Klicka över smeten över ananasen.


Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

Ta ut kakan och droppa lite ananasjuice över så den blir saftig.

Låt kallna i formen.




RSS 2.0