Italienska rulader !







4 portioner

8 lövbiffar
salt och svartpeppar
16 färska salviablad
8 skivor parmaskinka / lufttorkad skinka
8 minimozzarellor
smör

Sås
2 dl vatten
2 msk kalvfond, koncentrerad
1/2 dl vittt vin
2 dl grädde
3 msk redning, maizena



Torka av köttet och lägg det på ett bakplåtspapper.
Salta och peppra.

Lägg salviablad, skinka och krossade mozzarellor i ena änden av schnitzlarna.

Rulla ihop till rulader och fäst fuktade tandpetare längs med ruladerna.

Bryn ruladerna runt om i en stekpanna med smör.

Tillsätt vatten, kalvfond och vin.

Låt ruladerna sjuda 10 minuter under lock.

Ta upp ruladerna och ta bort tandpetarna.

Red av såsen med grädde och redning.

Koka under omrörning i 3 minuter.

Lägg ner ruladerna och låt dom bli varma.



Personlig kommentar om rätten :

Jag tycker inte om salvia och hade tänkt använda basilika eller ruccola, men glömde det vid tillagningen.
Men det behövs om man vill ha lite smak på ruladerna !

Vit tryffel med lime






1 dl vispgrädde
25 g smör
300 g vit choklad
rivet skal av 1 lime
1 msk konjak
florsocker


Koka upp grädde och smör.

Ta kastrullen från värmen.

Bryt chokladen i bitar, lägg i grädden och rör tills de smälter.

Rör i limeskal och konjak.

Häll i en form klädd med bakplåtspapper cirka 10 x 17 cm.

Låt stelna i kylen minst 4 timmar eller över natten.

Stjälp upp tryffeln och skär den i bitar med en vass kniv.

Sikta över florsocker.

Förvara i kyl.

Mjuk chokladkola






50 g smör

3 dl vispgrädde

3 dl socker

1 dl ljus sirap

100 g mörk choklad



Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.


Tillsätt grädde, socker och sirap.

Koka utan locka, rör om då och då.


Kolan är klar när termometern visar 124 grader eller när smeten håller kulprovet.

Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg och hård.

Koktid cirka 20 - 30 minuter.


Ta kastrullen från värmen.


Hacka chokladen och rör ner den i smeten.

Rör tills den har smält.


Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper cirka 20 x 20 cm.


Låt den kallna och skär i bitar.


Förvara kallt.




Jag tycker inte om mörk choklad så jag gjorde med ljus och det gick lika bra ! 


Saffranskaka med apelsin




200 g smör
1 g saffran
1 sockerbit
1 apelsin
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk florsocker



Smörj och bröa en rund form - gärna med löstagbar kant.

Smält smöret och låt det svalna.

Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.

Riv skal av apelsinen och pressa ur saften ( ca 3/4 dl ).

Vispa ägg och socker poröst.

Tillsätt saffran, smör, mjölk samt skal och saft av apelsinen.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Häll i formen.

Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

Sikta över florsocker när kakan ska serveras.

Servera gärna med vispad grädde eller creme fraiche.

RSS 2.0