Färsbiffar med vitkål !

Antal personer : 4
500 g köttfärs
1 ägg
4 skivor finstrimlat bacon
1 gul lök, skalad och riven
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl gräddfil
smör till stekning
Vitkål
0,5 litet kålhuvud
2 st gula lökar i klyftor
2 msk mörk sirap
salt och peppar
soya efter smak
Blanda alla ingredienser till biffarna utom smöret i en bunke.
Knåda ihop färsen tills den är smidig. Forma till 16 biffar.
Smält smöret i en stekpanna. Lägg i färsbiffarna och stek dem gyllenbruna på båda sidor.
Sätt på ett lättsaltat vatten i en kastrull och låt det koka upp.
Tärna kålen i små bitar och lägg ner de i det kokande vattnet.
När kålen blivit mjuk: häll av vattnet.
Lägg upp den förvällda kålen på en ren handduk eller papper.
Smält smöret i en stekpanna.
Stek löken mjuk och lägg i kålen.
Blanda i salt, peppar och sirap och min personliga touth : kinesisk soya.
Mosbullar

30 st
50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
2 krm salt
6 msk vit sirap
8 dl mjöl
Fyllning
1 ½ - 2 dl äppelmos
2 tsk vaniljsocker
Garnering
pärlsocker eller mandel
Smula jästen i en degbunke.
Smält smöret och häll på mjölken.
Häll smör / mjölken över jästen och rör tills all jäst löst sig.
Tillsätt salt och sirap.
Blanda i mjölet lite i taget antingen för hand eller med maskin.
Klicka ut degen i bullformar och ställ på en plåt.
Gör en grop i mitten av bullen.
Smaksätt äppelmoset med vaniljsockret och lägg i äppelmos i gropen på bullarna.
Låt jäsa utan bakduk i 40 minuter då fylllningen är kladdig.
Pensla ev bullarna med uppvispat ägg.
Strö över pärlsocker eller hackad mandel.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.
Ta ut och låt svalna på galler utan duk.
Bullarna går jättebra att frysa !!!
Bild 2 : bullar penslade med ägg och garnerade med pärlsocker och ska in i ugnen
Kladdkaka i kastrull

100 g smör
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 ägg
1 1/2 dl mjöl
Smält smöret i en kastrull.
Ta kastrullen från spisen.
Tillsätt socker, vaniljsocker, salt och kakao och rör om.
Rör ner äggen, 1 i taget.
Tillsätt mjölet och rör om ordentligt.
Häll i smeten i en form och grädda i 200 grader i ca 20 minuter.
Ananaskaka

smör till formen
1 burk anansskivor, ca 4-5 st
1/2 - 1 dl socker
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl ananasjuice
Täck botten på en form med bakplåtspapper - med avtagbar kant.
Smörj papperet och formens kanter med smör.
Låt ananasen rinna av - glöm inte att du ska ha lite ananasjuice.
Strö socker i botten på formen.
Lägg ananasskivor eller som jag ; del anansskivorna i bitar - och lägg i sockret.
Rör smör och socker.
Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner växelvis med ananasjuicen.
Klicka över smeten över ananasen.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
Ta ut kakan och droppa lite ananasjuice över så den blir saftig.
Låt kallna i formen.