Ambrosiakaka

150 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 apelsin
Glasyr
2 1/2 dl florsocker
2-3 msk pressad apelsinsaft
1/2 dl syltade apelsinskal
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt det avsvalnade smöret.
Sikta ner mjöl blandat med vaniljsocker och bakpulver.
Riv skalet på apelsinen och pressa 1 dl saft.
Rör ner i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter i 175 grader.
Låt kakan svalna i formen i 10 minuter innan den stjälps upp på bakgaller. Låt kakan kallna.
Blanda florsocker och apelsinsaft till en jämn smet.
Bred glasyren över den kalla kakan och strö över apelsinskalen.
Kola och nötdelikatess

Pajdeg
150 g rumsvarmt smör
2 äggulor
3 dl mjöl
1/2 dl socker
Kolasmet
4 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
100 g smör
1 tsk vaniljsocker
ca 3 dl blandade nötter, tex pistasch-, pekan- eller valnötter
Rör ihop smör och äggulor till pajdegen.
Blanda i mjöl och socker.
Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm.
Nagga botten med en gaffel.
Grädda i 175 grader ca 20 minuter ellr tills den fått färg.
Blanda alla ingredienser till kolasmeten utom vaniljsocker och nötter i en kastrull.
Koka upp och sjud på medelhög värme till 112 grader.
Ta bort från värmen och rör ner vaniljsocker och nötter.
Häll smeten i pajskalet och ställ svalt tills den har stelnat.

Toscabitar

200 g smör
3 dl socker
4 ägg
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Tosca
200 g smör
2 dl socker
3/4 dl mjöl
3/4 dl mölk
200 mandelspån
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt 1 ägg i taget.
Blanda ner mjöl, bakpulver och mjölk.
Häll i en långpanna ( 35 x 26 cm.
Grädda i 175 grader i 25 minuter.
Blanda allt till toscan i en kastrull tills det tjocknat till.
Bred över kakan och grädda i 175 grader ca 10-15 minuter.
Kycklingpaj

Pajdeg
3 dl mjöl
125 g smör
3 msk vatten
Fyllning
1 färdiggrillad kyckling
1 dl strimlad purjolök
1 burk svamp eller färska
1 röd paprika
3 ägg
2 dl mjölk
2 dl riven ost
1 tsk torkad dragon
salt och peppar
Garnering
Tomat och örtkrydda
Gör pajdegen i en matberedare och tryck ut i en form med löstagbar botten.
Rensa kycklingen och dela köttet i mindre bitar.
Lägg köttet i botten av pajskalet.
Skär purjolöken i strimlor, svampen i skivor och paprikan i småbitar.
Stek alltsammans tills det mjuknar.
Lägg över kycklingköttet.
Blanda ägg, mjölk, riven ost, dragon, salt och peppar.
Häll över kyckling och purjoblandningen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
Garnera pajen med skivade tomater och örtsalt.
Drinktilltugg - ostbollar

Ca 50 st
2 1/2 dl vatten
100 g smör
1/2 tsk salt
3 dl mjöl
4 ägg
125 g riven ost
ägg till pensling
40 g riven parmesan eller flingsalt
Koka upp vatten och smör i en kastrull.
Ta kastrullen från värmen.
Rör i mjölet och ställ tillbaka på spisen om inte smeten släpper från kastrullen.
Rör ner 1 ägg i taget.
Rör i den rivna osten och låt svalna.
Forma till valnötsstora kulor och lägg på en bakpappersklädd plåt.
Pensla med ägg
Strö på parmesanost eller flingsalt
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 20 minuter.
Personlig kommentar :
Beroende på vad för ost som används i smeten så blir den kladdig eller väldigt kladdig.
När jag gjorde detta recept för första gången när jag skulle gifta mig så kunde jag rulla dessa bollar för hand, och när jag gjorde dom sist så fick jag använda två skedar och klicka ut dom på plåten.
Min rekommendation är att själv riva osten och inte köpa färdigriven.